Tris dienas veikusi kavinė priversta laikinai užsidaryti ir iš naujo pasiruošti sezonui
VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
Jurgita Savickaitė,
vyriausioji specialistė, atstovė spaudai
Tel.: 249 1614, mob. tel. 8 612 57988
http://www.vmvt.lt;
jsavickaitė@vet.lt 
 
 
Pranešimas spaudai
 
2013 m. gegužės 22 d.
 
 
Tris dienas veikusi kavinė priversta laikinai užsidaryti ir iš naujo pasiruošti sezonui
 
Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai po atlikto patikrinimo laikinai sustabdė UAB „Ignerandas” kavinės (J. Janonio g. 1, Palanga) veiklą.
 
Gavę vartotojo skundą dėl kavinės kieme kepamų kepsnių skleidžiamų dūmų ir intensyvaus kvapo, Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko neplaninį šios viešojo maitinimo įmonės patikrinimą.
 
„Patikrinimas dėl vartotojo skundo sutapo su mūsų inspektorių planais įvertinti, kaip ši kavinė tvarkosi tik pradėjusi veikti. Palangoje daug sezoninių maitinimo įmonių, kurios atsidaro tik vasaros laikotarpiui. Prieš leidžiant pradėti veiklą, šios įmonės tikrinamos, vertinamas jų pasirengimas ruošti maistą ir aptarnauti lankytojus, tačiau dažnai realią situaciją galimą įvertinti tik tuomet, kai įmonė pradeda dirbti ir priiminėti lankytojus,” – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.
 
Specialistės teigimu, UAB „Ignerandas” kavinė prieš atidarymą buvo patikrinta ir nenustačius jokių neatitikimų, jai buvos suteiktas leidimas pradėti veiklą. Apsilankius kavinėje vos po savaitės, nustatyta, kad nors teoriškai kavinė buvo pasirengusi tinkamai, tačiau jos personalas nesugebėjo užtikrinti tinkamos maisto tvarkymo higienos ir laikytis kitų privalomų reikalavimų.
 
 „Patikrinimo metu kavinėje nebuvo tekančio karšto vandens, gamybos inventorius (peiliai, lentelės ir kt.) neženklinti. Patiekalai buvo gaminami be patvirtintų receptūrų ir technologinių aprašymų, o netinkamai laikomi produktai galėjo sudaryti sąlygas atsirasti kryžminei taršai. Šviežia mėsa, daržovių troškinys buvo padėti šaltų patiekalų gamybos zonoje, šalia šviežių daržovių, o žalia mėsa kartu su virtais cepelinais — ant stalo, skirto gataviems patiekalams. Virtuvėje švarūs dubenys buvo laikomi po plautuve, šalia kanalizacijos vamzdžių, trūko dezinfekavimo priemonių. Barmenas neturėjo tinkamų darbo rūbų, nebuvo pasitikrinęs sveikatos,” – sakė V. Šturmienė.
 
Kadangi kavinė pradėjo veikti vos prieš tris dienas, bauda savininkams neskirta, tačiau nuspręsta laikinai sustabdyti jos veiklą, kurią bus leista atnaujinti tik įsitikinus, kad visi trūkumai pašalinti.